خوشمزه ترین اعضای جدا نشدنی از سفره های ایرانی
خوشمزه ترین اعضای جدا نشدنی از سفره های ایرانی
یکی از ویژگی های شاخص سفره های ایرانی که نقش بسزایی در خوش آب و رنگ کردن غذاها و لذت هر چه بیشتر از آن ها را دارد، انواع متنوعی از مخلفاتی است که با توجه به غذاهای مختلف، متفاوت است و در کنار غذای اصلی، طعم دلپذیری را ایجاد می کند. این مخلفات که بنا به ذائقه های گوناگون، ممکن است در قسمت های مختلف کشورمان متفاوت باشند، اشتهای افراد برای صرف غذا را بیشتر می کنند. نکته ای که برای مصرف این چاشنی های خوشمزه باید مورد توجه قرار گیرد، این است که از سازگاری آن با غذای اصلی مطمئن شوید زیرا برخی از این مخلفات در ترکیب با غذاها می توانند اثرات منفی بر روی دستگاه گوارش داشته باشند. انواع گوناگون مخلفاتی را که به همراه غذا میل می شوند، می توان به عنوان اجزای جدا نشدنی سفره های ایرانی دانست که اشتهای هر فردی را باز می کند. از چند مورد از محبوب ترین مواردی که جایگاه ویژه ای در سفره های ایرانی دارد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ترشی و شوری از قدیم تا به امروز
یکی از خاطرات نوستالژی که قطعا در ذهن تمامی ما تداعی می شود، وجود سطل های بزرگ ترشی و شور در حیاط خانه مادربزرگ هایمان است. در گذشته اهالی خانه با نزدیک شدن به فصل زمستان، مواد لازم برای آماده سازی انواع ترشیجات، شوری و خیارشور را تهیه کرده و در مقادیر زیاد برای خود و سایر اعضای خانواده درست می کردند. این مخلفات خوشمزه و دوست داشتنی را که انواع بسیار متنوعی دارند و به روش های زیادی در نقاط مختلف کشور تهیه می شوند، می توان به عنوان یکی از اصیل ترین چاشنی های ایرانی برای تقریبا تمامی غذاها نام برد. عموما ترشیجات و شوری ها با سبزیجاتی نظیر کلم، هویج، خیار و همین طور با افزودن سبزیجات معطر، نمک و فلفل و در نهایت افزودن آب نمک و یا سرکه تهیه می شوند. تفاوت اکثر ترشیجات در اندازه خرد شدن سبزیجات آن می باشد، به علاوه در مناطق مختلف کشور مقدار ترشی و تندی نیز متفاوت است. به عنوان مثال اغلب ترشی های بندری که در قطعات ریز آماده می شوند، تندی بیشتری دارند و یا ترشی نازخاتون که نوعی ترشی بادمجان شمالی است دارای مقادیر سرکه بیشتری است و طعم ترش تری دارد. انواع شوری ها مثل خیار شور معمولا طرز تهیه یکسانی دارند و با افزودن آب نمک و در صورت تمایل، فلفل به سبزیجات مورد نظر درست می شوند. انواع مختلف ترشی و شور در کنار غذاهای چرب و سرخ شده ایرانی، می تواند به افرادی با فشار خون بالا و یا چربی خون در کنترل این موارد کمک کند.
انواع سالادها
سالادها را می توان به عنوان یکی از مفید ترین و سالم ترین مخلفات در کنار غذای اصلی به شمار آورد. انواع مختلف سالاد را که از ترکیب سبزیجات گوناگون و برش در اندازه های متفاوتی تهیه می شوند، می توان در کنار انواع غذاها سرو کرد. با توجه به اینکه سبزیجاتی مثل کاهو، انواع کلم و دیگر سبزیجات مصرفی در تهیه سالاد، مقادیر بالایی از فیبر دارند، می توانند از مشکلات گوارشی جلوگیری کنند. به علاوه مصرف سالاد همراه غذا و یا قبل از آن می تواند بخشی از حجم معده را گرفته و به این صورت به افرادی که تصمیم به لاغری دارند، کمک کند. جوانه های مختلفی مثل گندم، ماش و شبدر که در سال های اخیر با استقبال فراوانی از سوی خانواده ها مواجه شده است، سرشار از املاح معدنی و ویتامین ها بوده و علاوه بر طعم خوبی که به سالاد می دهند از لحاظ شادابی پوست، سرعت رشد کودکان و سلامت اعضا داخلی بدن حائز اهمیت است. برای خوش طعم کردن سالاد ها، موارد متنوعی در بازار عرضه می شوند. به عنوان مثال شما می توانید با خرید آبلیمو، آبغوره، سرکه سیب و بالزامیک، دنیایی از طعم های گوناگون را بر سر میزهای خود بیاورید. با افزودن این چاشنی های قوی و خوشمزه، بر اساس سبزیجات موجود در سالاد می توانید مخلفات لذیذ و دوست داشتنی را برای سرو در کنار غذای اصلی آماده کنید. صرف سالاد به همراه انواع آبلیمو، آبغوره و بالزامیک علاوه بر حفظ طعم اصلی سالاد، فواید بیشماری بر سلامت بدن دارند که میتوانید در این مطلب با آنها آشنا شوید.
انواع مختلف ماست و بورانی
ماست یکی از پر مصرف ترین لبنیات در میان خانواده های ایرانی می باشد که بعد از شیر می تواند یکی از منابع سرشار از کلسیم برای تامین این ترکیب ضروری برای رشد و استحکام استخوان ها در نظر گرفته شود. ماست معمولا با اغلب غذاها قابل سرو بوده و به شکل های مختلفی برای سرو همراه غذا سر میز قرار می گیرد. از انواع ماست و خیار تا بورانی های متنوعی با اسفناج، لبو و بادمجان، می توان گفت که این مخلفات خوشمزه و پر طرفدار که از ترکیب ماست و سبزیجات به دست می آید، لذت خوردن غذا را افزایش می دهد. البته در هنگام استفاده از ماست به همراه غذا باید این نکته را در نظر داشت که ماست مزاج سردی دارد و از این رو بهتر است همراه غذاهایی با مزاج سرد مثل ماهی، از مصرف آن اجتناب شود. افزودن ترکیبات مختلفی مثل خیار، اسفناج و سبزیجات معطری مثل نعناع و شوید علاوه بر خوش طعم تر کردن ماست، می تواند ویتامین و املاح مورد نیاز برای بدن را نیز در کنار غذای اصلی برایمان تامین کند. مصرف ماست ، برای افرادی که نمی توانند شیر مصرف کنند، یکی از گزینه های مناسب به عنوان منبع سرشار از کلسیم می باشد.